De ontstaanslegende van Rapperswil

Hert RapperswilDe ontstaanslegende van Rapperswil

Het oude Zwitserse stadje Rapperswil aan het Meer van Zürich is een bezoekje meer dan waard. Het hertenpark aan de Lindenhügel grijpt terug op een oude legende die de stichting van Rapperswil beschrijft.

“Op een dag was graaf Rudolf III met zijn vrouw en enkele bedienden aan het jagen aan de oevers van het meer. De honden van de graaf hadden een hert geroken en jaagden het op tot aan de rotsen van de Schlossberg. Daar verdween het hert in een grot. Toen de graaf en zijn gezelschap naderbij kwamen zagen ze dat het hertje haar twee jongen beschermde in de grot. De gravin werd daardoor zo vertederd dat ze haar man wist over te halen om het beestje te sparen.

Diezelfde middag, toen de graaf en zijn vrouw aan het rusten waren in de schaduw, kwam het hert naderbij en legde haar hoofd in de schoot van de gravin om haar te bedanken voor de redding. De graaf zag hierin een teken van boven en besloot meteen de volgende dag te beginnen met de bouw van een nieuwe burcht op de rotsen van de Schlossberg (die daarvóór natuurlijk nog niet zo heette). Ter herinnering worden daar tot op de dag van vandaag damherten gehouden.”

Rosenstadt RapperswilRosenstadt Rapperswil

De roos is al sinds de middeleeuwen verbonden met Rapperswil, simpelweg omdat in het wapen van de graven van Rapperswil drie rozen afgebeeld zijn. I de vorige eeuw werd er op het thema ‘roos’ voortgeborduurd. Eerst werd in 1913 de haven opgefleurd met rozentuinen. Op initiatief van Dietrich Woessener – hoofd van het verkeersbureau – werd de kloostertuin omgetoverd tot rozentuin. Dietrich was niet voor niets oprichter van de “Schweizerischer Rosenfreunde” en plantte de meeste rozen eigenhandig. Ze stonden er in juni nog schitterend bij (boven). Beroemd is ook de ‘Duftrosengarten’ voor blinden en slechtzienden.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *