skip to Main Content

De trouw van de kauw

De Trouw Van De Kauw

Vandaag onder de aandacht: de kauw (Corvus monedula). Kauwen vallen niet zo heel erg op in het landschap, maar als je ze beter bekijkt zie je dat het wonderlijke vogels zijn. De kauw onderscheidt zich van ‘normale’ kraaien door de grijze kleur van de zijhals. Hij is ook kleiner dan de meeste kraaiensoorten. De kauw is een monogaam dier en blijft z’n hele leven trouw aan dezelfde partner. Ze zijn dan onafscheidelijk. Zelfs in groepsverband blijven de paartjes nog herkenbaar.

Hij eet alles wat hem voor de snavel komt, van insecten en spinnen tot aan karkassen van overreden dieren en afval. Maar soms heeft hij ook een vegetarische bui en doet zich dan tegoed aan fruit en zaden. Een opvallend kenmerk van kauwen is dat ze enorm gericht zijn op het delen van hun voedsel. De reden hiervoor is nog onduidelijk. Misschien zijn ze erachter gekomen dat de groep als geheel er beter van wordt. En dat is dan behoorlijk slim.

Dat laatste zou best kunnen, want de kauw is een bijzonder intelligent dier. Dat is ook één van de redenen dat ze vroeger wel als huisdier werden gehouden. Vooral als ze al jong met de mens in aanraking komen kunnen ze erg tam worden. En ook erg aanhankelijk. Soms zelfs té erg, als ze hun baasje gaan zien als hun partner en nooit meer bij hem weg willen.

De vogel heeft de beschikking over een uitgebreid vocabulaire, onderzoekers hebben ontdekt dat kauwen een soort taal kennen, met bepaalde geluiden voor verschillende situaties. Maar ze voelen zich toch het prettigst bij de uitroep ‘kauw kauw’.

Nog meer over de kauw:

  • Kauwen kunnen erg oud worden, wel zo’n 15 jaar. Verhalen dat sommige kauwen wel 60 jaar kunnen worden lijken op verzinsels te berusten.
  • Omdat de sociale structuren in een groep zo duidelijk aanwezig zijn komen er nooit gevechten voor tussen kauwen onderling. Iedereen kent zijn plaats en de ‘lagere’ kauw doet gewoon zonder morren wat de dominante kauw hem opdraagt.
  • Het is één van de weinige vogels die een techniek heeft ontwikkeld om tegen een harde storm in te vliegen.
  • Het nest wordt gemaakt in holten van bomen, onder dakpannen en in schoorstenen.
  • Rond het jaar 2000 werden in Nederland 180.000 tot 220.000 paren geteld.
  • Wie een bosuilenkast ophangt in de tuin kan verwachten dat de kast door een stelletje kauwen wordt gekraakt. Het komt zelfs voor dat kauwen in hun broeddrift bovenop een broedende bosuil (!) hun nest proberen te maken.
  • Het woord ‘kauw’ in een aantal andere talen: Jackdaw (Engels), Dohle (Duits), Choucas des tours (Frans), Grajilla (Spaans), Allike (Deens) en
    서양갈까마귀 (Koreaans).

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back To Top