Wil de echte Zavatta opstaan?

Achille Zavatta

Lekkere planning! Twee circussen zijn neergestreken aan de Franse Opaalkust: Het Cirque de Rio in Ambleteuse en het Cirque Achille Zavatta 2 kilometer verderop in Wimereux. Of misschien was het andersom, daar wil ik vanaf zijn. Beide circussen rijden met geluidswagens door de straten van de dorpen. “Heute Nachmittag un grand spectacle. With live exotic animals.”

Achille ZavattaHet is sowieso een warboel in die Franse circuswereld. En dan vooral als de naam Zavatta eraan te pas komt. Dat heeft nogal een geschiedenis. Achille Zavatta was één van de grootste circusartiesten van Frankrijk. Een gevierd circusclown, die trouwens ook meteen maar directeur, trompettist, acrobaat, dompteur en jongleur was.

In 1993 blies hij zijn laatste adem uit, maar omdat hij nog meer kunstjes kende liep er toen al heel wat nageslacht van hem rond. Tussen zijn nakomelingen ontstond er een felle strijd over wie nu eigenlijk de naam Zavatta op zijn circustent mocht plakken. Uiteindelijk deed iedereen dat maar. Zo ontstonden er 17 (zeventien!) circussen met de naam Zavatta erin: Cirque Achille Zavatta, Cirque Achille Zavatta fils, Cirque Stéphane Zavatta, Cirque… enz. enz.

Ook neven en nichten probeerden een graantje mee te pikken van de bekendheid van hun familielid. Het kwam tot een rechtszaak waarin de ‘echte’ Zavatta’s de strijd aanbonden met de nep-Zavatta’s. Alleen wist niemand wie echt was en wie niet en dus bleven de circussen bestaan. De enige echte was namelijk al overleden…

Achille Zavatta als zanger

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *