Het eiland Wulpen en de verdronken dorpen van Zeeland

Als kind verbleef ik in de zomervakantie vaak in Zeeuws-Vlaanderen, om precies te zijn op Camping Wulpen in Cadzand. Die camping was niet genoemd naar de kromgesnavelde vogels van die naam, maar naar het mysterieuze eiland Wulpen dat inmiddels niet meer bestaat. Het werd in het jaar 1516 verlaten.

Op het eiland Wulpen was eeuwenlang een bloeiende gemeenschap gevestigd, de eerste bewoners waren waarschijnlijk de Normandiërs. Sint-Lambert-Wulpen was de hoofdplaats en verder had je nog drie kleinere dorpjes: Westende, Avenkerke en Runckendorp. In de Middeleeuwen werd er nog driftig bedijkt om de oprukkende Noordzee tegen te houden, maar langzamerhand werd duidelijk dat dit onbegonnen werk was.

Kerktoren
In december 1516 werd het dorp door de zee verwoest en het eiland verlaten. De eenzame kerktoren van Sint-Lambert was nog tientallen jaren te zien en diende als navigatiepunt voor de scheepvaart. Tot ook die het loodje moest leggen en het eiland helemaal verdween.


Op deze oude kaart van Christian Sgrooten met weergave van Zeeland (uit 1573) staat het eiland Wulpen nog ingetekend. Klik voor een (hele grote) vergroting.

Waar zouden toch al die resten gebleven zijn, denk ik dan? Bedolven onder meters zand en klei waarschijnlijk, ik weet niet of archeologisch onderzoek nog zinvol is maar wie weet… Hoopgevend nieuws las ik op deze pagina. Op drooggevallen stukken zee zijn soms met Google Earth nog archeologische structuren te vinden van de verloren dorpen.

Verdronken dorpen in Zeeland

Plaquette
De zee geeft en de zee neemt. Wulpen was niet het enige slachtoffer. Op bovenstaande plaquette in museum Terra Maris (in Oostkapelle, Walcheren) zijn de namen te lezen van alle verdronken dorpen van Zeeland. Het zijn er nogal wat, 117 daarvan zijn terug te vinden op deze Wikipedia-pagina. Met mooie namen als Klaaskinderkerke, Vinningen en Hannekenswerve. En achter elke naam schuilt het leed van de verloren strijd tegen het water.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *