Een grafsteen in Wemeldinge

Deze eenzame grafsteen van Cornelia Adriana Drost-Nonhebel staat bij de kerk van Wemeldinge. Hij trok om een aantal redenen mijn aandacht. Wie was deze vrouw? Vanwaar die rare (Duitse?) naam? Waarom was zij de enige die op de grond rond de kerk mocht worden begraven? Met een beetje googelen kwam ik al een heel eind.

Het ging hier om de vrouw van de dominee, die in 1913 op nog jonge leeftijd – 46 jaar – overleed. Als meisje uit Middelburg was ze in 1891 getrouwd met de Ermelose predikant Drost, die zich had ontfermd over de kerkgangers in Wemeldinge. Waarom ze zo vroeg het leven liet is me niet bekend. Haar man werd gek genoeg niet naast haar begraven. Maar dat was in het jaar 1940 en de Wemeldingers hadden toen misschien wel iets anders aan hun hoofd.

De naam Nonhebel is inderdaad van Duitse afkomst. In de 17e eeuw woonde de familie nog in Schl├╝chtern, in de buurt van Fulda. Hier had een voorvader in een grijs verleden iets met belastingen te maken, vandaar de naam: ‘nona-heber’ is degene die het negende deel belasting (de nona) mocht heffen. Vanwege hun protestantse geloof was het slimmer om naar Nederland te verkassen, waar de mannelijke telgen vaak predikant werden en de vrouwelijke huwden met een predikant. Zoals Cornelia.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *