De hype rond ‘Paul is dead’

Het blijft één van de hardnekkigste mysteries in de popwereld: Paul is dead. Paul McCartney zou in 1966 een dodelijk auto-ongeval hebben gehad en moest in allerijl vervangen worden. Het was namelijk niet mogelijk dat de succesvolste popgroep aller tijden zijn meest populaire lid zou moeten missen. De vervanger werd al snel gevonden in William Campbell, winnaar van een look-a-like wedstrijd.

Hoewel ik een grote voorstander van mysteries ben voel ik mij toch genoodzaakt om deze specifieke hoax te ontkrachten, gewoon uit respect voor de componist McCartney.

Toegegeven: er zijn erg veel aanwijzingen te vinden voor de theorie! De hoes van Sgt. Pepper is één grote begrafenis-collage vol met hints. De teksten van The Beatles na 1966 staan vol cryptische zinnetjes. Sommige heel vergezocht (achterstevoren gedraaid gemompel), andere heel expliciet (“He blew his mind out in a car”). Zo zijn er in het werk van de Beatles als groep – en later van de afzonderlijke leden solo – tientallen clous te vinden.

Paul is dead … volgens de Beatles

Maar ja, misschien is het nog niemand opgevallen: al die zogenaamde ‘bewijzen’ worden ons dus aangedragen door de Beatles zelf! Waarom zou je aan de ene kant zoveel moeite doen om een gedaanteverwisseling te verbergen en daarnaast je uiterste best doen om er een stortvloed aan bewijzen voor te geven?

Het is trouwens sowieso een redelijk knappe prestatie om een vervanger te vinden die als twee druppels water op Paul lijkt, even groot is, linkshandig, zelfde stem heeft en bovenal hetzelfde uitzonderlijke muzikale talent. Een eventuele vervanger zou zich toch waarschijnlijk eventjes op de achtergrond houden ten opzichte van de andere drie wereldsterren. Zo niet de ‘nep-Paul’ die Sgt. Pepper’s vrijwel in z’n eentje schreef. Trouwens, bijna alle hits van The Beatles na 1966 kwamen van de hand van McCartney.

En dan nog de sterkste aanwijzing: hoe is het mogelijk dat William Campbell het na Paul’s dood nog 32 jaar heeft uitgehouden met diens weduwe Linda McCartney!
Nee hoor, Paul is hartstikke alive en de Beatles hebben gewoon een goed gevoel voor humor gehad. 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *