Lucas Pol, de banneling van Tobago

Lucas Pol, GoesIn het trottoir van de Zeeuwse stad Goes kan je een gedenksteen aantreffen voor Lucas Pol, Zeeuwse kolonist op Tobago. Wat een Zeeuw in de Caraïben te zoeken had was me niet meteen duidelijk, maar daar zat een opmerkelijk verhaal aan vast.

Tobago is het kleinere broertje van Trinidad, een tropisch eilandje voor de kust van Venezuela, met veel goede baaien voor verankering. Om deze redenen werd er in de 17e eeuw flink om gevochten door verschillende Europese mogendheden. Frankrijk, Nederland, Engeland en zelfs Koerland hadden het in bezit. In het machtsvacuüm tussen de bezetters wemelde het er van de piraten.

De Nederlandse machthebbers in de 17e eeuw waren meer specifiek de Zeeuwen. Tobago heette in die tijd dan ook Nieuw-Walcheren, een wel heel bizarre vergelijking. Het was in die jaren dat de Vlissingse koopman Lucas Pol naar het eiland kwam om daar een suikerplantage te stichten. In tegenstelling tot zijn collega’s zorgde Lucas goed voor zijn slaven. Lucas kwam daarmee in conflict met de gouverneur William Gayner, die liever een schrikbewind over het eiland voerde. Uiteindelijk werd Lucas Pol verbannen van Tobago en keerde terug naar Zeeland. De laatste 10 jaar van zijn leven sleet hij in het oude Mannenhuis van Goes.

Zijn verhaal werd opgevist door de burgemeester van Goes, René Verhulst, naar aanleiding van het Latijns Amerikajaar. Hij maakte er een stripboek van met mooie tekeningen van Danker Jan Oreel. Te bestellen bij Bol.com:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *