Meindl maakt al schoenen sinds 1683

Meindl bergschoenen

Zojuist ben ik de trotse bezitter geworden van een vers paar Meindls, aangezien mijn oude bergschoenen tot op de draad versleten waren. Ik heb altijd gedacht trouwens dat Meindl een Oostenrijks merk was, maar nee het is Duits. Al scheelt het maar een paar kilometer. De bakermat van de firma staat in het Beierse grensdorpje Kirchanschöring op een steenworp afstand van Salzburg.

Je mag wel zeggen dat de familie Meindl over enige ervaring beschikt. Sinds het jaar 1683 – toen Petrus Meindl zich in liet schrijven als schoenmaker – beschikt Kirchanschöring onafgebroken over een schoenmaker uit het roemruchte geslacht.

Meindl Lederhosen

Gek genoeg houdt het bedrijf zelf als startjaar 1928 aan, toen Lukas Meindl senior begon te werken in zijn eigen zaak. Hij maakte in eerste instantie niet eens schoenen, maar Lederhosen, omdat daar destijds een veel grotere markt voor was. Na de Tweede Wereldoorlog – toen zijn zonen Alfons en Hannes in de zaak kwamen – werd de productie van handgemaakte schoenen weer opgepakt.

Groei

Hoewel er in die tijd een grote concurrentiestrijd was tussen de Duitse schoenenfabrikanten groeide het bedrijf steeds door. Dit hadden ze – naast de kwaliteit van de schoenen – in grote mate te danken aan hun uitgekiende marketing. In 1978 sponsorden ze bijvoorbeeld een Mount Everest expeditie. Langzaam maar zeker groeide hun roem in de outdoor-wereld. In de vroege jaren 80 werd door Meindl als eerste GORE-TEX® toegepast in hun producten. Het legde hen geen windeieren en er volgden nogal wat internationale Awards.

Tegenwoordig staat de elfde generatie aan het roer met de broers Lukas jr. en Lars en gaat het nog altijd verbluffend goed. Dat merkte ik zelf wel in de schoenenwinkel, waar meer dan 50% van de schoenen van dit merk was.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *