De dolhareubang, beschermers tegen onheil

dolhareubang, Gorinchem

Voor de voormalige waterpoort van Gorinchem staan twee stenen beelden. Ze doen wat Polynesisch aan, maar dat zijn ze niet. Het zijn dolhareubang, Koreaanse goden die de stad moeten beschermen tegen onheil. Het zijn tegelijk brengers van vruchtbaarheid.

Dat ze daar zo gezellig met z’n tweeën staan heeft alles te maken met Hendrick Hamel. Sinds die Gorcumse zeevaarder in de 17e eeuw aanspoelde op de kust van Korea en een populair boekje schreef over zijn verblijf aldaar zijn de banden tussen Korea en Gorinchem hecht. De inwoners van de stad Seogwipo (op het eiland Jeju) wilden die band graag bevestigen met een geschenk, vandaar dat in december 2015 deze vrolijke beeldjes werden geplaatst Buiten de Waterpoort.

Letterlijk betekent dolhareubang ‘stenen grootvader’ (dol = steen, hareubang = grootvader), maar het is niet moeilijk om er een fallus-symbool in te zien. Maar die Koreanen zijn ook niet gek en de vraag “is het goed dat we voor jullie stadspoort twee metershoge stenen piemels komen plaatsen” werd niet gesteld. Nee, het zijn godheden, die de demonen moeten verjagen. En dat met die vruchtbaarheid merken we vanzelf wel.

JejuDe dolhareubang van Jeju

De dolhareubang van Jeju worden gemaakt van een vulkanisch gesteente en sommige zijn wel drie meter hoog. Op het eiland zelf is het een veelgevraagd toeristisch souvenir. En toeristen komen daar veel, want het is het honeymoon-eiland van Korea.

Ik vind het toch een geruststellend gevoel, die twee stenen grootvaders. En als ze onverhoopt niet blijken te werken dan sturen we ze gewoon weer retour.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *