Mixteekse schedel: echt of vervalsing?

Mixteekse schedel

Creatief hoor, maar wel een beetje luguber, deze met mozaïek-steentjes ingelegde Mixteekse schedel. Je vindt hem in het Museum voor Volkenkunde in Leiden.

Dit zegt het museum er zelf over:
“Datering: 1400-1520. Het ‘gezicht’ van deze menselijke schedel is ingelegd met een mozaïek van turkoois, schelp en parelmoer. Het zeer fijne mozaïek aan de onderkant wordt naar boven toe groter en vormt op het voorhoofd een slang. Dit motief doet veronderstellen dat de dode in dienst heeft gestaan van de god Quetzalcoatl, ‘de gevederde slang’. Waarschijnlijk hebben Mixteekse ambachtslieden dit stuk tijdens de laat-postklassieke periode gemaakt. Er zijn enkele met mozaïek bewerkte stukken bewaard gebleven, die vermoedelijk behoorden tot de eerste giften die Hernán Cortés, de Spaanse veroveraar in Mexico, aan Karel V zond. Die stukken bevinden zich thans in Europese musea, met name in het British Museum in Londen en het Pigorini Museum in Rome. Of deze herkomst ook van toepassing is op de hier getoonde mozaïekschedel is een groot vraagteken. In het begin van de jaren zestig van de twintigste eeuw kreeg het museum de schedel via de buitenlandse kunsthandel aangeboden. Daarbij werd Teotitlan del Camino, in het grensgebied van de huidige deelstaten Oaxaca en Puebla, als vindplaats genoemd. “

Mixteekse schedel: echt of vervalsing?

Het is overigens nog onderwerp van gesprek of de Mixteekse schedel in het Museum Volkenkunde wel echt is of dat we hier met een knappe vervalsing te maken hebben.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *