Freulerpalast in Näfels

Urs FreulerBij de naam Freuler dacht ik in eerste instantie aan de besnorde Zwitserse wielrenner Urs Freuler. Deze sprinter uit de jaren ’80 stamde uit het plaatsje Glarus, toevallig of niet de plaats waar het Freulerpalast staat. Dit statige gebouw is het Landsmuseum van het kanton Glarus. Sinds het gereed kwam in 1647 is het ‘t bekendste gebouw van het kanton. Hans Conrad Escher schreef er al over “In summa, es ist ein Palast, wie er in der ganzen Eidgenossenschaft nicht oder kaum zu finden ist.

Het Freulerpalast werd gebouwd door Kaspar Freuler (1595-1651). Het is mij niet bekend of hij de voorvader was van Urs, maar het zou zomaar kunnen.

Kaspar Freuler

Kaspar was een adellijk type die vooral naam wist te maken als officier in dienst van de Franse koning Lodewijk XIII. Zijn vader en grootvader hadden dat al voor hem ook al gedaan. In Parijs was hij aangesteld als overste van het Zwitserse regiment van de koning. Hij hield er een aardig zakcentje aan over waar hij een huis van kon bouwen. Näfels was zijn geboortedorp, vandaar dat het paleis daar mocht verrijzen. In 1651 stierf Kaspar in Frankrijk aan een verwonding.

Na zijn dood bleef het Freulerpalast nog in de familie tot het jaar 1837. Daarna werd het door de gemeente Näfels gekocht die het gebruikte als school, armenhuis, weeshuis en later als gemeentehuis. In 1936 was het gebouw zo verwaarloosd dat een speciale stichting werd opgericht om het te herstellen. Het werd klaargemaakt om te dienen als museum, wat het tot op de dag van vandaag is.

Het Freulerpalast als museum

Het museum belicht de geschiedenis van het kanton Glarus in al z’n facetten. Zo is er een speciale afdeling textiel en een afdeling over Glarus als bakermat van de skisport. Ook de militaire geschiedenis krijgt aandacht. Het gebouw zelf is natuurlijk ook de moeite waard en in sommige vertrekken kan je nog zien hoe Kaspar gewoond moet hebben.

Voor 8 Zwitserse Franken mag je naar binnen in het gebouw. De binnenplaats is doorlopend gratis te bereiken (vandaar dat ik er op doorreis ook bovenstaande foto kon schieten natuurlijk).

De website van het museum >

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *