Le Welsh, de Britse specialiteit van Noord-Frankrijk

Le Welsh Complet

Tijdens onze laatste reis naar Boulogne-sur-Mer viel me op dat er op vrijwel elke menukaart een ‘Welsh’ wordt aangeprezen. Dat moest ik een keer proberen. Ik kreeg een pannetje voor me met hele zware kost: toast met ham, een hele lading gesmolten cheddar kaas in bruin bier plús een spiegelei: voilà le Welsh Complet. Hierbij the picture to proof it

Hoe komt het dat een gerecht uit Wales de regionale specialiteit vormt in Nord-Pas de Calais? Nou, daar bestaan wat verschillende theorieën over. In ieder geval stamt het inderdaad af van de Welsh Rarebit (of Welsh Rabbit) en is meegenomen door Britse soldaten. Vooral het tijdstip wanneer dat gebeurde lijdt tot veel speculatie. “Bij het beleg van Boulogne door Henry VIII in 1544“, beweert de Franse Wikipedia “door een bataljon Welshe soldaten dat gelegerd was in het plaatsje Baincthun“. Maar dat lijkt onwaarschijnlijk, omdat de Welsh rarebit pas in 1725 in de boeken opduikt in Groot-Brittannië. Waarschijnlijker is dat Engelse soldaten het tijdens de Eerste Wereldoorlog introduceerden aan de Opaalkust. Het is een snelle en goedkope maaltijd die je toch een hele tijd een gevuld gevoel in de maag geeft.

Rabbit?
Hoe zit het dan met de rabbit, want er zit toch geen konijn in? Dat klopt. Een plausibele theorie zou zijn dat het gewoon een belediging was van de Engelsen naar de Welshmen, die te arm waren om een echt konijn op tafel te zetten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *