De flobart, traditionele sloep van de Opaalkust

Aan de Cote d’Opale, net boven de stad Boulogne-sur-Mer wordt van oudsher gebruik gemaakt van een bijzonder bootje: de flobart. Dit gebeurt met name in twee vissersdorpjes: Audresselles en Wisant. De flobart is er speciaal voor gemaakt om in ondiep water – minder dan 30 centimeter –  te kunnen varen. Iets wat noodzakelijk was in de haventjes die constant dichtslibden.

In onderstaande TV-uitzending wordt onder andere uitgelegd hoe een flobart gebouwd wordt, de technieken grijpen terug op de botenbouw van de Saksen  en later de Vikingen met hun drakars.

La fête du flobart

In Wisant staat elk jaar het laatste weekend van augustus in het teken van de traditionele sloepen en de visvangst. Je kunt er dan de ambachtelijke knowhow ontdekken, naar zeemansliederen luisteren en de producten uit de zee proeven. Hoogtepunt is de optocht van de flobarts door het dorp tot aan de zee.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *