De wonderklok van Louis Zimmer

Zimmertoren Lier

In het schattig stadje Lier, vlak onder Antwerpen, vind je één van de meest merkwaardige klokken ter wereld. Het is het geesteskind van de Belgische uurwerkmaker en amateur-astronoom Louis Zimmer. Louis was een echte Lierenaar, hij werd er geboren in 1888 en overleed 82 jaar later op dezelfde plek.

De jonge Zimmer keek de kunst af van zijn vader die ook horlogemaker was. Hij ging alleen ietsje verder. Op z’n veertigste had hij al een behoorlijke staat van dienst, hij had zelfs aan het klokkenspel van Koning Albert mogen werken. Voor zijn eigen stad had hij iets bijzonders in petto, een klok die niet alleen de tijd aan gaf, maar ook tal van andere zaken zoals de schijngestalten van de maan, de dagen van de week, de draaiing van de aardas enz. enz. Het stadsbestuur van Lier was er zo verguld mee dat ze de oude Corneliustoren bestemden voor de klok van Zimmer. Die toren uit de Middeleeuwen stond toch op de nominatie om af te worden gebroken. Dat ging dus mooi niet door, de toren werd verbouwd en in 1930 werd de zogeheten ‘Jubelklok’ onthuld, ter ere van het honderdjarig bestaan van België. De toren heette voortaan de Zimmertoren.

Een paar jaar later overtrof Louis Zimmer zichzelf door de ‘Wonderklok’ te maken voor de Wereldtentoonstelling van 1935 in Brussel. In 1960 werd de klok opgesteld in een paviljoen naast de Zimmertoren, waar hij nog te bezichtigen is. Louis werd in 1970 benoemd tot ereburger van Lier. Nog net op tijd, want een paar maanden later overleed hij.

Louis Zimmer
Louis Zimmer

Het ‘Klavertje Vier van Lier’

Klavertje Vier van LierLier had naast Louis Zimmer nog meer roemruchte inwoners. De schrijver Felix Timmermans, schilder Isidore Opsomer en Kunstsmid Louis van Boeckel stonden allemaal aan de top in hun vak en ze werden samen met Zimmer het Klavertje Vier van Lier genoemd.

Niet wetende dat er daarna nog een heleboel bekende Belgen het levenslicht zouden zien in Lier, zoals de gezellige biljarter Raymond Ceulemans, rode duivel Jan Ceulemans, politicus Patrick Dewael, premier van België Gaston Eyskens en een hele resem wielrenners als Nick Nuyens en Dave Bruylandts.

Een paar wetenswaardigheden over Lier:

  • De stad heeft een inwoneraantal van 35.244.
  • Bijnaam van de stad is ‘Lierke Plezierke’.
  • Beschermheilige en stichter van Lier is Sint-Gummarus.
  • Gummarus heeft sinds de 15e eeuw zijn eigen kerk, de Sint Gummaruskerk. Hier werd in 1496 het huwelijk tussen Filips de Schone en Johanna de Waanzinnige ingezegend.
  • Officiele website van de Zimmertoren is: http://www.zimmertoren.be/

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *