Altijd je voorouders in de woonkamer

Een groep voorouderbeelden van het eiland Nias (Indonesië), te zien in de collectie van het Tropenmuseum in Amsterdam. Elke keer als een familielid overlijdt wordt een nieuw beeldje toegevoegd. Ze werden neergezet in de belangrijkste ruimte van het huis. Tot hoeveel generaties terug ze dat deden stond er niet bij, maar de beeldengroep op de foto bestond uit veertien beeldjes.

Datering: vóór 1934. Herkomst: Pulau Nias, Sumatra, Indonesië.
Collectie: Koninklijk Instituut voor de Tropen, Amsterdam.

Voorouderbeelden en de Indonesische voorouderverering

Bij de in heel Indonesië bekende voorouderverering staat de relatie tussen de levende mensen en hun overleden voorouders centraal. Het is voor de levenden zaak de doden gunstig te stemmen, en zo te voorkomen dat onheil de gemeenschap treft. De overledenen zijn de bewakers van de adat (traditie), en grijpen in als deze niet gerespecteerd wordt. Soms – zoals op het eiland Nias – worden de voorouders ook fysiek weergegeven d.m.v. voorouderbeelden.

Over het eiland Nias

Nias is een Indonesisch eiland op 125 km voor de westkust van Sumatra in de Indische Oceaan. De hoofdstad van Nias is Gunung Sitoli. In 2010 bedroeg het inwonertal van het eiland 756.762. Nias heeft in het recente verleden zwaar te lijden gehad van natuurgeweld. In 2004 werd het getroffen door de grote tsunami, een jaar later door een aardbeving met een kracht van 8,7 op de Schaal van Richter die 80% van de hoofdstad Gunung Sitoli verwoestte.

De Darodaro van de Saoenigeho van Bawomataloewoe

Een interessant feitje over Nias is verder dat ze bij belangrijke gebeurtenissen een gigantische steen (megaliet) de berg oprollen. Op bijgaande foto uit 1915 (klik voor vergroting) is te zien dat 525 mensen er drie dagen over deden om een steen te verplaatsen na de dood van de Saoenigeho van Bawomataloewoe. Er was een speciale sleepconstructie van houten palen voor nodig om de steen over een afstand van 3 kilometer te verplaatsen. Vooral interessant voor wie iets meer wil weten van de (on)mogelijkheid van de stenen bij Stonehenge en op Paaseiland (die zijn beiden nog véél zwaarder).

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *