Alweer een hoed van Napoleon?

De hoed van Napoleon

Deze verfomfaaide hoed van Napoleon is te zien in het Château-musée van Boulogne-sur-Mer. Het is zeker niet de enige bekende steek van de keizer. Welnee, er zijn er een stuk of dertig op de wereld. Meneer Bonaparte liet blijkbaar regelmatig zijn hoofddeksel slingeren.

Deze hoed zal hier ongetwijfeld in 1805 zijn achtergebleven toen Napoleon zijn Grande Armée had verzameld in Boulogne voor het binnenvallen van Engeland. Bijna 200.000 soldaten stonden te trappelen aan de kust, maar de invasie werd op het laatste moment afgeblazen vanwege problemen elders in het Franse rijk. Een behoorlijke blamage, zou je zeggen. Maar nee, de Fransen waren zo trots op deze mislukte poging dat ze net buiten de stad de ‘Colonne de la Grande Armée’ hebben opgericht. Een wanstaltige pilaar, met helemaal bovenop de kleine keizer met zijn grote hoed.

Bij de slag om Marengo in Italië in 1800 verloor Napoleon ook al eens zijn hoed. Die bleef op het slagveld achter en werd opgeraapt door een slimme soldaat. Via allerlei omzwervingen kwam de hoed bij de prins van Monaco terecht die het ding liet veilen. Een Zuid-Koreaanse verzamelaar telde er maar liefst 1,9 miljoen euro voor neer.

Ook in Waterloo is er sinds 2015 weer een hoed van Napoleon. Het was het exemplaar dat hij droeg toen hij zo jammerlijk verslagen werd door een geallieerd leger onder bevel van de hertog van Wellington.

En als we het dan toch over de steek van de keizer hebben mag dit prachtlied niet ontbreken, uit De Boezemvriend van André van Duin:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *