De gruwelijke praktijken van de Grijze Spinnendoder

Grijze spinnendoder

Drama’s spelen zich overal om ons heen af, als je goed oplet. In de Willemswaard kwam ik een insect tegen dat een spin achter zich aan sleepte. Meestal is het omgekeerd, dus ik bleef even kijken om foto’s te maken. Wat bleek? De Grijze Spinnendoder sloeg weer toe!

Spinnendoders zijn sluipwespen die zich hebben gespecialiseerd in het koelbloedig vangen en ‘exploiteren’ van spinnen. Met een snelle verlammende steek wordt de spin onder controle gebracht en daarna naar het nest gesleept. De spinnendoder (het zijn altijd de vrouwtjes) bijt daarbij de poten van de spin af om die makkelijker te vervoeren. In het nest beland legt ze een eitje in de spin. De wespenlarve die uit dit ei kruipt, eet vervolgens de nog levende spin op. Er zijn betere manieren om aan je einde te komen!

De mannetjes houden zich trouwens niet bezig met deze gruwelijke praktijken, zij voeden zich uitsluitend met nectar.

Overtreffende trap
Dan denk je dat je alles gehad hebt, maar nee. Er is ook nog de gele sluipspinnendoder en die is helemaal doortrapt. Die vangt namelijk zelf geen spinnen, maar houdt alleen het vrouwtje van de grijze spinnendoder in de gaten. Zodra die een spin vangt leidt de sluipspinnendoder haar af, legt stiekem een eitje in de spin en zet het op een lopen. Dit eitje komt eerder uit en eet zowel de spin op als de larve van zijn concurrent. Bizar!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *