Woodhenge, de oudste bomen van Nederland heropgericht

Woodhenge Millingerwaard

Een stuk of tien bomen die in een ijzeren korset zijn gehesen en nu als totempalen in de Millingerwaard staan. Wat is hiervan de reden? Wel, in 1996 werden bij baggerwerkzaamheden deze oude boomstammen gevonden. Eiken uit een verdwenen hardhoutooibos, luchtdicht bewaard gebleven in de kleiige rivierbodem. Ze bleken na onderzoek 8500 jaar oud te zijn, de oudste bomen van ons land! 

In de stijl van het Engelse Stonehenge werden de oude bomen gebruikt voor het monument Woodhenge, om het natuurontwikkelingsproject te bekronen. Of Woodhenge net zo lang meegaat als zijn stenen evenknie lijkt me onwaarschijnlijk. De bomen zijn onbehandeld en beginnen nu al in verval te raken.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *