Een ABUS slot op slot op het Slot

Achter alles zit een opmerkelijk verhaal” is de slogan achter dit blog. En om dat nog maar eens kracht bij te zetten maakte ik een foto van een doodnormaal ding – een ABUS hangslot – waarvan je je toch onmogelijk kunt voorstellen dat er iets over te vertellen is. Het slot hing op de toegangspoort tot Slot (what’s in a name) Well. En jawel hoor, ook hier zit een verhaal achter…

August BremickerHet merk ABUS komt uit Duitsland. ABUS is een acroniem dat staat voor August Bremicker und Söhne. Het was namelijk de oude August Bremicker die in 1924 besloot om een bedrijfje te beginnen in hangsloten, samen met zijn vier zonen. Hij was toen al 64 jaar oud. August deed dat in zijn woonplaats, het kleine dorpje Volmarstein an der Ruhr, gewoon in de kelder van z’n huis.

Zijn sloten moesten de veiligste van het land worden en ondanks zijn gevorderde leeftijd zette August zich volledig in om de kwaliteit en productie hoog te houden. Dat betaalde zich al snel uit, samen met zijn zonen bouwde hij een fabriek waar 14 jaar na de oprichting al 300 mensen werkten. August was een streng christelijke man en leidde zijn bedrijf volgens christelijke normen en waarden.

Na de Tweede Wereldoorlog lag de fabriek in puin en werd het bedrijf weer moeizaam opgebouwd. Dat lukte goed. ABUS is op dit moment marktleider in hangsloten en heeft zich naast hangsloten ook op andere producten gestort, die overigens allemaal wel een raakvlak hebben met veiligheid: o.a. alarmsystemen, sloten voor buitenboordmotoren en fietshelmen. Via die laatste activiteit is het bedrijf overigens sponsor van de continentale wielerploeg Parkhotel Valkenburg.

ABUS in de huidige tijd

Het bedrijf heeft op dit moment wereldwijd 700 werknemers en wordt nog steeds geleid door de familie Bremicker, nu de 3e en 4e generatie. Nog steeds vormen de christelijke principes de grondslag van het bedrijf. Eén van August’s nazaten – Ernst-August Bremicker – is een schrijver van evangelische boekwerken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *