Hendrik Hamel, Gorcumse held in Korea

Hendrik Hamel

Als Hendrik Hamel nog leefde dan zou hij in Korea niet normaal over straat kunnen lopen. Hendrik is een held die in populariteit alleen door zijn landgenoot Guus Hiddink overtroffen wordt. In zijn geboorteplaats Gorinchem begint de waardering voor de zeevaarder nu ook eindelijk toe te nemen, eerst met een (mini)-standbeeld en sinds 2015 met een echt Hamelhuis.

Hendrik Hamel (1630-1692) was niet de eerste Europeaan die Korea bereikte. Toen hij in 1653 – op weg naar de Japanse handelspost Deshima – schipbreuk leed op de kust van Korea werd hij daar namelijk ontvangen door de Nederlandse tolk Jan Jansz. Weltevree, die er al 26 jaar gevangen werd gehouden. Hendrik was ook niet de enige Europeaan, want samen met hem waren nog 35 Nederlanders aan land gespoeld.

Het logboek van Hendrik Hamel

Hendrik Hamel’s verwierf pas eeuwige roem toen hij na 13 jaar gevangenschap wist te ontkomen naar Japan en van de VOC de opdracht kreeg om zijn belevenissen op schrift te stellen. Dit verslag was de eerste kennismaking van de Westerse wereld met Korea en de Koreanen zijn hem daar nog steeds erg dankbaar voor.

Wetenswaardigheden over Hendrik Hamel

  • Het boek van Hamel heet ‘Journael van de ongeluckige voyagie van ‘t jacht de Sperwer van Batavia gedestineert na Tayowan in ‘t jaar 1653, en van daar op Japan, gevolgd door Beschryvinge van ‘t Koninghrijck Coeree‘. Hendrik hield duidelijk niet van pakkende titels!
  • Het reisverslag werd veel verkocht in de 17e eeuw. Toch werd Hamel niet beroemd. Dat komt omdat er erg veel gereisd werd in die tijd en heel veel andere reisverslagen werden geschreven.
  • In Yeosu (Zuid-Korea) staat een Hamelmuseum dat vele malen groter is dan dat in Gorinchem. In dit museum bevindt zich het originele scheepsjournaal.
  • Sinds 1998 is Gorinchem een zusterstad van het Koreaanse Gangjin, waar Hamel 6 jaar gevangen zat.
  • Bij de schipbreuk van de Sperwer kwamen 28 bemanningsleden om. Eén van hen was schipper Reijnier Egberse.
  • Het standbeeld in Gorinchem (detailfoto boven) werd gemaakt door kunstenaar Jaap Hartman uit Woudrichem. Het werd in 1998 onthuld door Yong-Dhik Song, de Zuid-Koreaanse ambassadeur in Nederland. Er staat een zelfde beeld in Gangjin.
  • Meer informatie vind je op de website van Ons Verleden en van het Hamelhuis.

Koreaanse tekst Hendrik Hamel plaquette

Het woord ‘Kortendijk’ is blijkbaar maar moeilijk te vertalen in het Koreaans (plaquette op standbeeld in Gorinchem).

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *