Droegen de Romeinen al maliënkolders?

Romein in malienkolder

In het historische themapark het Eindhoven Museum zag ik een Romein lopen met een maliënkolder. Ik was eigenlijk in de veronderstelling dat zo’n metalen vest een Middeleeuwse uitvinding was. Was het een historisch blundertje of droegen de Romeinen inderdaad al maliënkolders?

Wat blijkt? De eerste maliënkolder werd al in de 4e eeuw voor Christus gevonden in een Keltisch graf in Roemenië. Nog vóór de Romeinse opkomst dus. Het Romeinse leger nam maar wat graag deze veilige gevechtsuitrusting over.

Over de naam ‘maliënkolder’

Het woord ‘kolder’ heeft niets te maken met kolder in je kop. Het is gewoon de middeleeuwse benaming voor een leren beschermingsvest zonder mouwen, dat tot de knie reikte. Vooral soldaten en zeelui droegen het, om de klappen op te vangen van verschillende slagwapens. Voor extra veiligheid werd er een ijzeren bovenvest overheen aangetrokken. De ijzeren ringetjes die in elkaar haken heetten ‘maliën’, zo moeilijk is het allemaal niet.

Op bijgaande foto zie je de Romeinse vrijwilliger in z’n maliënkolder. Geheel authentiek dus. Rest alleen de vraag: gebruikten de Romeinen al compact camera’s?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *