Breaking: de eerste vegetarische libel gesignaleerd!

Libellen en waterjuffers zijn echte vleeseters. Ze eten kleine andere insecten: muggen, vliegen, bijen en vlinders, en in sommige gevallen ook elkaar… Groot was dan ook mijn verbazing toen ik deze libel heerlijk van een groen blaadje zag smikkelen. De eerste vegetarische libel?

De libellenkenners met wie ik dit deelde stonden voor een raadsel, dit was echt nooit eerder vertoond en ook niet mogelijk. Maar ja, toch steekt er heel duidelijk een sappig blaadje uit de bek. Iedereen werd er een beetje onrustig van. Een nieuwe fase in de evolutie? Een buitengewoon bewust levend exemplaar, die ervoor gekozen had om geen andere levende dieren te doden?

Toen ik nog eens de hele serie foto’s terug keek kon ik wel reconstrueren wat er gebeurd was. Blijkbaar was de libel (een vrouwtje bruine glazenmaker in dit geval) iets te rigoureus te werk gegaan met jagen. Zij had bij de aanval op een insectje zo’n grote hap genomen dat ze meteen een flinke hap uit een blad mee had genomen. Eerst peuzelde zij het heerlijke insect op en daarna spuugde ze dat vreselijke groene spul uit. Zoals het een echte libel betaamt!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *