Hotel Klausenpasshöhe

Hotel Klausenpasshöhe

Hotel Klausenpasshöhe ligt bijna op de top van de Klausenpass in Uri, Zwitserland. Het is een nostalgisch Zwitsers hotel met een adembenemend uitzicht over het Schächental. Hoe het hier in 1903 gebouwd kon worden is me een raadsel en helemaal als je hoort wat de bouwtijd was: binnen een maand was het hele hotel klaar!

Hotel KlausenpasshoeheMaar… snel en goed zijn twee verschillende dingen, zei mijn moeder altijd. Men had bij de bouw geen rekening gehouden met de onwaarschijnlijke hoeveelheid sneeuw die hier ‘s winters valt. Door het gewicht van deze sneeuw werd het hotel jaarlijks een stukje schever gedrukt. Pas na tientallen jaren wist men dit proces te stoppen, maar de scheve vloer is gebleven. Als je er nu zit te eten druipt je appelmoes nog steeds langzaam van je bord af.

Er zijn maar een paar maanden in het jaar dat de Klausenpass is opengesteld en dan zit Hotel Klausenpasshöhe steevast bomvol. Veelal met dagjesmensen die op de motor, racefiets of per oldtimer naar boven zijn gekomen. Als je niet meteen naar beneden wilt kan je er overnachten voor een prijs die voor Zwitserse begrippen best redelijk te noemen is.

In de eerste 66 jaar van het bestaan werd het hotel gerund door één familie, de Familie Schillig. Daarna kwam het in bezit van de Klausenpass-Betriebe AG.

Hoe de grens tussen Uri en Glarus getrokken werd

Normaal gesproken ligt de grens tussen twee kantons op de top van een berg. Het viel me al op dat het hier niet het geval was: een tamelijk groot stuk van de Glarner kant hoort bij het Kanton Uri en heeft ook de naam Urnerboden. Pas later hoorde ik dat daar een aardige legende aan vast zat: Uri en Glarus streden al een tijdje over de precieze ligging van de grens. Toen besloot men tot een wedstrijd. Twee lopers zouden elk aan hun kant van de berg beginnen te lopen vanaf het kraaien van de haan. Op de plek waar ze elkaar zouden ontmoeten werd de grens getrokken.

Zo gebeurde, twee even sterke lopers werden gevonden alleen had men geen rekening gehouden met de kwaliteit van de haan. De haan uit Uri was slecht gevoed en begon al in de nacht te kraaien van de honger, terwijl de haan uit Glarus pas geluid maakte toen de zon allang op was. De loper uit Glarus had dus een onoverkomelijke achterstand en ontmoette de Urner al in Linthal. Op verzoek van de man uit Glarus liet de ander zich nog zover terug de berg op dragen, tot de krachten reikten. Dat was dus precies tot op de huidige grens, waar de loper uit Glarus dood ineen zakte. Tot op de dag van vandaag is er geen discussie meer over de grens. 

Klausenpass kaart

Meer over Hotel Klausenpasshöhe

  • Rechtstreeks contact met de Klausenpass kan via de webcam.
  • De aannemer die het hotel in 1903 bouwde heette Joseph Blaser uit Schwyz, hij bouwde ook het Tellspielhaus in Altdorf.
  • Op 15 juni 1903 kreeg Emanuel Schillig de bouwvergunning, op 18 juli 1903 was de opening van het hotel!
  • KlausenrennenHet hotel was het eindpunt van het Internationale Klausenrennen, een bergrally die van 1922 t/m 1934 werd gehouden. Als herinnering aan deze destijds zwaarste autorally werd in 1993 de eerste Klausenrennen memorial verreden, in 2013 voor de laatste maal. Het Streckenrecord van ruim 80 km. per uur is ongelooflijk, want het gaat over bijzonder gevaarlijke bergweggetjes, waarbij elke fout dodelijk kan zijn. In Hotel klausenpasshöhe hangen aan de muur nog de posters uit de jaren ’20 en ’30.
  • De Zwitserse expressionistische schilder August Babberger (1885-1936) maakte van de Klausenpass het centrale thema van zijn werk. Hij verbleef elke zomer in een eenvoudige boerenschuur vlak onder Hotel Klausenpasshöhe. Hieronder één van zijn schilderijen.

Babberger

Adres Hotel Klausenpasshöhe

Klausenstrasse, 6465 Unterschächen, Zwitserland

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *