De Lourdesgrot van Meer

Lourdesgrot in Meer, België

De Lourdesgrot op het kerkhof van het Belgische plaatsje Meer (bij Hoogstraten).

Meer, LourdesgrotZo heel bijzonder is een Lourdesgrot niet, want er bestaan er nog zo’n 765 in België. De grot op de foto werd ingericht in het jaar 1885. Er bestaan meerdere oude foto’s van de grot (zoals de foto links, toen er nog een stuk minder klimop op zat).

Het Lourdes-verhaal ontstond in 1858, toen het 14-jarige meisje Bernadette Soubirous, maar liefst 18 maal een bezoek kreeg van de Maagd Maria. Nadat ze bij de eerste ontmoetingen niet werd geloofd – er werd zelfs gedreigd met opsluiting – begonnen daarna steeds meer mensen met haar mee te gaan naar de grot.

Bernadette Soubirous
Bernadette Soubirous

Toen Bernadette – die niet lezen of schrijven kon – opeens de zin “Que soy era immaculada councepciou” doorkreeg, moest de pastoor wel toegeven dat er iets raars aan de hand was. Het was de exacte zin die Paus Pius IX had geuit over de Onbevlekte Ontvangenis van Maria. Vervolgens verklaarde de bisschop van Tarbes dat hier een echt wonder had plaats gevonden.

Bedevaartsoord

Lourdes werd een bedevaartsoord en Bernadette – die op 35 jarige leeftijd overleed – werd zalig verklaard. Voor die zaligverklaring moest haar lichaam nog drie keer opgegraven worden (waarom dat het niet in één keer goed kon gaan weet ik niet) en wat bleek: haar stoffelijke resten waren zelfs tientallen jaren later nog in prima staat! Je kunt haar nog bewonderen in een kapel in Nevers (hoewel men haar wel een masker op gedaan heeft).

Replica’s van de Lourdesgrot

Terug naar België. Omdat de reis naar het echte Lourdes voor veel mensen te ver was, werden er overal replica’s gemaakt. Bijna iedere stad en ieder dorp kreeg zijn Lourdesgrot waarbij de mensen kwamen bidden. In heel België waren er wel een stuk of 2.000, waar dus nog een vrij groot aantal van overgebleven is.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *