Hohentwiel, verrassende vesting op een veelzijdige vulkaan

Hohentwiel

Hohentwiel is een oude vulkaankegel, de huisberg van de stad Singen in Zuid-Duitsland. Je ziet de berg al van grote afstand liggen. In 2015 werd het 1100-jarig bestaan gevierd van de vesting Hohentwiel.

De geschiedenis van Hohentwiel

Rond 8 miljoen jaar geleden was in deze regio het vulkanisme op zijn hoogtepunt en werd de berg opgestuwd tot een hoogte van 686 meter. Sinds de laatste 9.000 jaar wonen er mensen op de hellingen, want het was toen al een veilige plek om te verblijven.

Vesting HohentwielDe eerste vermelding van een burcht op Hohentwiel wordt in het jaar 915 opgetekend toen hertog Burchard III er woonde met zijn vrouw Hadwig. Deze Hadwig was trouwens één van de eerste vrouwen in het Duitse Rijk die zich actief met de politiek bezig hield. De familie Von Singen-Twiel resideerde er in de 12e en 13e eeuw.

Vanaf 1521 waren de hertogen van Württemberg de baas. In de 30-jarige oorlog (1618-1648) wisselde de vesting meermalen van eigenaar. Na 1700 deed de burcht dienst als strafgevangenis om in 1801 door de Fransen van Napoleon in de lucht te worden geblazen. Die ontploffing is Hohentwiel nooit meer te boven gekomen, alhoewel de ruïnes er tegenwoordig ook nog erg indrukwekkend uitzien. Het is dan ook de grootste vestingruïne van heel Duitsland.

De ligging van HohentwielNatuurpark

Tegenwoordig is de berg een toeristische attractie met haast 100.000 bezoekers per jaar. Ze komen niet alleen voor de historie, maar ook voor de natuur, want het is een nationaal park. Door de bijzondere omstandigheden kunnen hier andere planten en dieren voorkomen dan elders in Duitsland. De warme zuidhelling herbergt een aantal mediterrane soorten van Orchideeën en o.a. een zeldzame veldsprinkhaan: de Rosevleugel.

Ik kwam zelf in de zomer van 2015 op doorreis en had vooraf al gepland om er even te stoppen. Alleen had de reis wat langer geduurd dan ik had gedacht en er was nog maar ruim een half uur over. Ik kan je verzekeren dat het nog een flinke inspanning is om de Hohentwiel op te rennen, maar ik heb het gedaan en kon alsnog een paar fotootjes schieten. Het is zeker de moeite waard om er eens wat langer te kijken!

Wetenswaardigheden over Hohentwiel

  • Het is het hoogstgelegen Duitse wijnbouwgebied (562 meter hoogte).
  • Elk jaar wordt er het Hohentwiel-Festival gehouden, één van de oudste openlucht festivals van Duitsland.
  • Wie het Vulkanpfad wandelt (3 km) leert alles over de geologie van het gebied. De brochure is hier te downloaden.
  • Hohentwiel is ook bekend als de thuisbasis van de Neuntöter, de vogel die in het Nederlands bekend staat als de Grauwe Klauwier.

Festungsruine Hohentwiel bij Singen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *